Τίτλος Σεμιναρίου: Η σχέση της αφηγηματικής ροής με την εξέλιξη του λόγου- Χρήση μύθου
Εισηγήτρια: Μαρία Ρουσοχατζάκη
Γιατί να παρακολουθήσεις το σεμινάριο;
H αφηγηματική ροή είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο στο προφορικό, όσο και στο γραπτό λόγο. Λειτουργεί και αλληλοεπηρεάζεται από και με την εξέλιξή του. Ξεκινά να εξελίσσεται από την προσχολική ηλικία και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη σχολική, επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική επιτυχία.
Εκφράζει το γνωστικό και συναισθηματικό μας κόσμο, που συχνά, όταν δεν υπάρχει ροή, φαίνεται αποσπασματικός. Η ροή δίνει αρχή-μέση-τέλος και τοποθετεί όλα τα στοιχεία στην κατάλληλη θέση. Πώς μπορεί να βελτιωθεί με τεχνικές αφήγησης και αναδιήγησης;
Συχνά στην ηλικία των 2,5 – 5,5 ετών, τα παιδιά, ειδικά αν είναι ζωηρά, κινητικά και δραστήρια, δεν κάθονται εύκολα να προσέξουν τη ροή μιας ιστορίας. Συχνά οι γονείς (και οι παιδαγωγοί) προσπαθούν να διαβάσουν ένα παραμύθι και εκείνα διακόπτουν με εκτός θέματος ερωτήσεις, φεύγουν ή, παράλληλα, ασχολούνται με κάτι άλλο.
Είναι πολύ χρήσιμο να θυμόμαστε ότι, η μάθηση γενικότερα αφομοιώνεται και αναπαράγεται ως μια αφήγηση. Το παιδί, όχι μόνο στο σχολείο, θα κληθεί να μάθει πράγματα και να τα πει με μορφή αφηγηματική αλλά και με το κατάλληλο, για την περίπτωση, λεξιλόγιο. Το παραμύθι όμορφα λοιπόν εισάγει το παιδί σ΄ αυτήν την διαδικασία των αλληλένδετων γεγονότων που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα.
Στο σεμινάριο αυτό θα δοθεί μεθοδολογία ώστε να δουλευτεί η ροή, με κατάλληλο ανά ηλικία, υλικό και τρόπο, ώστε να επιτευχθεί πιο εύκολα η ικανότητα της αφήγησης και αναδιήγησης.
Θα ξεκινήσουμε με μεθοδολογία από τα πρώτα χρόνια του παιδιού και θα συνεχίσουμε με όλη τη σχολική πορεία χρησιμοποιώντας αντίστοιχα παραδείγματα. Επίσης, θα εστιάσουμε στην προσωπική αφήγηση βιωμάτων.
Στόχοι σεμιναρίου, να μάθουμε πως:
- θα μπορέσει το παιδί να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις μετά από μία αφηγηματική ροή.
- με τη βοήθεια εικόνων, θα αποκτήσει την ικανότητα, πρώτα βάζοντάς τις στην σειρά, να αναδιηγηθεί την ιστορία και, στην πορεία, να το πράξει χωρίς την βοήθεια εικόνων.
Ο τρόπος ανάγνωσης σαφώς βοηθά στη λειτουργία του κειμένου. Πέρα από το αργά, σταθερά, ζωντανά, εκείνο που βοηθά ιδιαίτερα είναι ο ρυθμικός, ελαφρά συλλαβιστός τρόπος με συχνές παύσεις αναπνοής, σαν να μπαίνουν «μικρά» κόμματα εκεί που εννοιολογικά ταιριάζουν.
- θα μπορέσει να ακολουθήσει τη διαδικασία ‘σκέφτομαι και λέω’--> ‘σκέφτομαι και ζωγραφίζω’ --> ‘σκέφτομαι και γράφω’.
Όταν ο προφορικός λόγος κατά την εκφορά του από το παιδί είναι εδραιωμένος, τότε η μετάβαση στο γραπτό είναι ευκολότερη και πιο στερεή. Μετά το «σκέφτομαι και λέω» έρχεται το «σκέφτομαι και γράφω».
- θα κατανοήσει τη σημασία ‘αρχή-μέση-τέλος’ και θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει.
Αυτό πραγματοποιείται μέσω της διαδοχής των προτάσεων που περιγράφουν με σαφήνεια διαδοχή απλών εικόνων που περιστρέφονται γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα με «αρχή-μέση-τέλος».
Παράλληλα, μπορούν να δουλευτούν οι παράμετροι της παιδαγωγικής, της συμμετοχικής διαδικασίας, της φαντασίας, της επεξεργασίας της γραφής.
- Θα αφηγούμαστε την προσωπική μας ιστορία και πως αυτή η ροή, αλλά και η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιούμε, δυναμώνει στοιχεία από την αυτοαντίληψή μας και πως αυτό επηρεάζει τον ακροατή μας, την σχέση μας μαζί του και τελικά πως αυτό καταλήγει και πάλι στην αυτοαντίληψη μας.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Μαρία Ρουσοχατζάκη είναι λογοπαθολόγος. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Παθολογίας του Λόγου ολοκληρώνοντας με άριστα Master of Science και Clinical Competence (C.C.C.) στα Boston και Northeastern Universities στη Βοστόνη των Η.Π.Α. Είναι απόφοιτος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Αθηνών και κάτοχος πτυχίου Coaching με τίτλο «Advanced Diploma in Personal and Executive Coaching» by Kingstown College. Παράλληλα, κατέχει Πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Επάρκεια Εκπαιδευτή της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, Από το 2005 ασχολείται με τη δημιουργία και έκδοση παιδικών βιβλίων.
Διδακτικό έργο:
Έχει συνεργαστεί με:
- Παν/μιο Κρήτης (Σχολή Επιστημών Αγωγής-Παιδαγωγικό Τμήμα)
- Το σχολείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Ζωοδόχου Πηγής
- Το Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου
- Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Συλλόγου «Αγάπη» στο Ρέθυμνο, όπου έχει διατελέσει και υπεύθυνη Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών
- Την Ακαδημία Πολιτών (μεταπτυχιακά προγράμματα)
- Σύλλογο Λογοπεδικών (σεμινάρια)
- Το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.
Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-1997), στο Διδασκαλείο του Παν/ίου Ρεθύμνου (2000-2006), σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης νηπιαγωγών και σε πλήθος σεμιναρίων για δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικευμένους γιατρούς και γονείς (ΚΕΚ). Έλαβε μέρος στο πρόγραμμα μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της ΩΡΛ κλινικής, παραδίδοντας μάθημα με θέμα ‘Λογοθεραπευτική προσέγγιση στις διαταραχές της φωνής’ (2013-2014). Συμμετέχει σε ερευνητικές ανακοινώσεις σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επίσης, παρακολουθεί ερευνητικά προγράμματα ώστε να είναι ενημερωμένη για τις τρέχουσες εξελίξεις της επιστήμης της.
Το διδακτικό της έργο επεκτείνεται σε μαθήματα του Παν/μίου Αιγαίου (2008 έως σήμερα) και σε πλήθος σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με ποικίλες θεματικές (2013 έως σήμερα).
Τόπος και Ημερομηνία Διεξαγωγής: Γραφείο ‘Λόγος’, Έβανς 83-85
Σάββατο 2/2 και Κυριακή 3/2: 11:00-14:00 (σύνολο 6 ώρες)
Κόστος Συμμετοχής: 80€/άτομο