Πώς να σταθείς γενναία μπροστά στο άγχος, την αμφιβολία για τον εαυτό σου και την καρδιά σου που χτυπά με αγωνία

4 Εύκολοι τρόποι να μετατρέψεις το φόβο και το άγχος σε θετική ενέργεια

 

Σκεφτείτε την αντίδραση του σώματός σας όταν φοβάστε. Τι συμβαίνει; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και τί περνάει από το μυαλό σας; Χτυπάει η καρδιά σας δυνατά; Κοκκινίζετε και ιδρώνετε; Ίσως έχετε την ανάγκη να τρέξετε στη τουαλέτα γρήγορα για ανάγκη άμεση;

Σκεφτείτε για ποιο λόγο μπορεί να αντιδρά το σώμα σας με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο κρυφό πλεονέκτημα σε αυτή την αντίδραση-κάτι που θα το προσαρμόζατε και θα το χρησιμοποιούσατε προς όφελος σας; Αν δεν φοβόσασταν τον φόβο και το άγχος και δεν αισθανόσασταν την ανάγκη να τα εξαλείψετε, θα ήταν χρήσιμα σε εσάς; Μήπως η ετοιμότητα που προκαλείται από το φόβο, σας βοηθάει τελικά να σκεφτείτε πιο καθαρά και πιο γρήγορα; Ίσως, οι αυξημένοι παλμοί της καρδιάς βοηθούν να προχωρήσετε μπροστά!

Παρακάτω ακολουθούν τέσσερεις κοινές, σωματικές αντιδράσεις στο φόβο και το άγχος αλλά και τρόποι να τις σκεφτείτε διαφορετικά:

  • Εφίδρωση. Το σώμα ετοιμάζεται είτε να παλέψει, είτε να σκάσει κι ο ιδρώτας το ψύχει.

Αναπλαισίωση: ‘Ωραία, το σώμα μου είναι έτοιμο για το αθλητικό συμβάν που λέγεται ζωή. Θα με κρατά ‘cool’ υπό πίεση’.

  • Αυξημένοι παλμοί. Το σώμα εκκρίνει την ορμόνη επινεφρίνη όταν απειλείται. Αυτή με την σειρά της αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, ώστε να πηγαίνει περισσότερο αίμα σε εκείνα τα μέρη του σώματος, τα οποία θα χρειαστεί ενδεχομένως να δράσουν κατά τον επικείμενο φόβο. Αναπλαισίωση: Είμαι ήρεμος τώρα που ξέρω ότι η άμυνα του οργανισμού μου εναντίον του άγχους λειτουργεί σωστά, συμπεριλαμβανομένου και της ικανότητάς μου να έχω δύναμη και ενέργεια.
  • Βραχύτητα αναπνοής. Τα νεύρα γύρω από το στήθος και το κορμό του σώματος είναι σε μεγάλη εγρήγορση, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ένα βάρος μπροστά.

Αναπλαισίωση: Το σώμα μου λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Η αυξημένη αναπνοή θα προμηθεύσει τους μυς και τον εγκέφαλο με οξυγονωμένο αίμα κι έτσι θα σκέφτομαι πιο καθαρά και θα αντιδρώ πιο γρήγορα.

  • Ξηροστομία. Τα υγρά εκτρέπονται από επουσιώδη μέρη του σώματος, όπως το στόμα, σε άλλα, που τα χρειάζονται περισσότερο. Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και δυσκολία στην ομιλία.

Αναπλαισίωση: Μέρη του σώματος μας που πράγματι χρειάζονται υγρά, τώρα τα λαμβάνουν, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά υπό αγχώδεις καταστάσεις.

 

Την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε και καθώς δεν μπορείτε να ελέγξετε την αντίδραση του σώματός σας, σκεφτείτε ξανά. Γιατί το σώμα σας αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρά; Σκεφτείτε το πλεονέκτημα που σας δίνει αυτή η αντίδραση. Στον επικείμενο φόβο, θα παραδοθείτε ή θα ευημερήσετε;

 

Από Johnathan Alpert και Μαρία Ρουσοχατζάκη

Μαρία Ρουσοχατζάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
www.mrous.gr
E-mail : logos@mrous.gr
Facebook : Μαρία Ρουσοχατζάκη
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη